top of page

Project Medellín

Heb impact als vrijwilliger in Medellín (Colombia)

Leerkracht Engels/WAT?

Bij Intercambio geloven we sterk dat het leren van andere talen op jonge leeftijd waardevol is voor de persoonlijkheidsontwikkeling, en interessante kansen voor het leven biedt. Daarom organiseren we Engelse lessen (A1 A2) voor de kinderen van "La Divisa" (een achterstandswijk in de heuvels van Medellín, Colombia).

We zijn op zoek naar een vrijwilliger met een goed niveau van Engels, goede communicatieve vaardigheden en ten minste een basisniveau Spaans (met de motivatie om te beter te worden) die ons kan helpen met de lessen Engels.

 

Jouw taken zullen de volgende zijn: voorbereiden van de lessen, lesgeven, en organiseren van activiteiten die het gebruik van de taal stimuleren (filmclub, cultuuruitstappen, leesclub, ...).  

Een van de belangrijkste voorwaarden voor het werken met tieners is het opbouwen van een vertrouwensrelatie, wat tijd kost. Daarom raden wij een verblijf van minstens vier maanden aan.

De meeste leerlingen zijn tussen 8 en 16 jaar oud. De Engelse lessen maken deel uit van een programma dat  is opgezet met als doel te voorkomen dat kinderen in de prostitutie, drugs of criminele activiteiten terechtkomen. Daarnaast willen we de kinderen voorbereiden op werk in het toerisme of het verkrijgen van beurzen (om in het buitenland te kunnen studeren).

vrijwilliger Zuid-Amerika
vrijwilliger Zuid-Amerika
vrijwilliger Zuid-Amerika

La divisa (Medellín)/ WAAR?

Vrijwilliger Zuid-Amerika
Vrijwilliger Zuid-Amerika
Vrijwilliger Zuid-Amerika

De wijk "La Divisa" maakt deel uit van de "Comuna 13", die in de jaren 90 één van de gevaarlijkste wijken ter wereld was. Ze werd gerund door gewelddadige drugsbendes, die de sloppenwijk gebruikten als doorgangsroute voor drugstransport in en uit de stad, en diende als bolwerk voor guerrilla's, bendes en paramilitairen.

 

Op 16 oktober 2002 begon Operatie Orion in Comuna Trece, een actie van het Colombiaanse leger (gesteund door de regering) om de macht in de wijk te heroveren en zo de wijk veiliger te maken. Deze actie duurde twee maanden en maakte talrijke slachtoffers.

 

Daarnaast begon de Colombiaanse regering in 2004 met de bouw van roltrappen en een kabeltram die Comuna 13 met de stad verbond, waardoor het voor mensen gemakkelijker werd de wijk in en uit te gaan. Dankzij deze maatregelen ontwikkelde de wijk zich tot een plaats van bloeiende cultuur, kunst, muziek, sport en dans. 

Medellín is de tweede grootste stad van Colombia, en staat bekend als de stad van de eeuwige lente vanwege het aangename warme weer het hele jaar door. Er zijn veel mogelijke activiteiten in de stad: je kunt een aantal musea bezoeken, naar een van de geweldige uitkijkpunten gaan om een mooie zonsondergang over de stad te zien, op een van de chivas (feestbussen) stappen, genieten van een lokale voetbalwedstrijd in El Estadio, salsalessen nemen, door de stad fietsen, en nog veel meer.

bottom of page